prawieUDANA tarta porzeczkowa

Letnia aura i stragany uginające się od owoców natchnęły mnie do przygotowania tarty z owocami. Niestety nie mam jeszcze formy typowej do pieczenia tart, ale na szczęście mam zwykłą tortownicę i ją wykorzystałem. 

Jak widać na zdjęciu tarta nie wyszła idealnie, ale cóż była to pierwsza jaką w życiu upiekłem. A wiadomo, że pieczone ciasto po raz pierwszy lubi nie wyjść. 
Do przygotowania tarty potrzeba:
250 g mąki
100 g cukru pudru
100 g masła
2 jajka
szczypta soli
Przygotowanie jest dosyć proste, wystarczy wszystkie składniki razem wymieszać i wyrobić kulę, którą później wstawiamy do lodówki na pół godziny. Następnie odkrawamy około 1/3 ciasta, a pozostałą częścią wykładamy spód, który pieczemy w 190 stopniach przez 20 minut. Proponuję przed pieczeniem na wierzch ciasta położyć pergamin obciążony fasolą, aby ciasto zbytnio nie wyrosło. 
Następnie wyjmujemy podpieczony spód, wykładamy na niego owoce – ja dałem 30 dag porzeczek – oraz przykrywamy pozostałym ciastem i pieczemy jeszcze przez około 15 minut. 

8 przemyśleń nt. „prawieUDANA tarta porzeczkowa”

Dodaj komentarz